Eten in Thailand en de Thaise keuken

Eten in Thailand is enorm belangrijk. De lokale Thai eet en snackt de hele dag door. Inwoners van Thailand houden echt van eten. Het eerste waar zij aan denken als ze opstaan is: Wat gaan we vandaag eten? Dit zie je ook terug op straat. Op iedere hoek van de straat vind je eetkraampjes, eettentjes en allerlei snackmogelijkheden. Van uitgebreide maaltijden tot een snelle hap, in Thailand hoef je niet snel te zoeken naar eetgelegenheden. Lees op deze pagina alles over eten in Thailand. Van eetgewoontes tot een alcohol verbod en van Thaise specialiteiten tot de Thaise keuken.

 

Benieuwd naar het eten in Thailand? Bekijk de reisaanbieders & boek jouw vakantie!

Reisaanbieders bekijken

Rijst in Thaise keuken

Rijst is de basis voor ieder Thais gerecht. In ieder maaltijd komt ongeveer rijst voor. Of je nu aan het ontbijten bent, of op zoek bent naar een lunch of diner, rijst staat altijd op de menukaart. Dit komt doordat de Thaise bevolking gelooft in Mae Phosop, de godin van de rijst. Mae Phosop waakt over de rijstoogst, de rijstplanten en het groeien van de rijst. Er worden allerlei ceremonies en tradities uitgevoerd om de rijstgodin te eren.

Reistip: Gooi nooit rijst weg in Thailand. Hiermee beledig je de rijstgodin Mae Phosop.

Goedkoop eten in Thailand

Eten in ThailandEten in Thailand kan enorm goedkoop. Door het gunstige klimaat kunnen er veel vruchten, groenten en kruiden groeien in het land. Veel kruiden die gebruikt worden in de Thaise keuken, staan letterlijk aan de kant van de weg, waardoor men ze gratis kan plukken. Het eten is ook mede zo goedkoop doordat Thailand één van de grootste rijstproducenten van Azië is. Kortom: het Thaise eten kan enorm goedkoop bereid worden.

De Thaise keuken

Het beeld dat bestaat over de Thaise keuken is dat deze ontzettend pittig en heet is. Dit is niet helemaal waar. Er zijn inderdaad veel hete gerechten en de Thai eet inderdaad graag pittig en heet. Maar lang niet alle gerechten zijn scherp of heet. Er zijn ontzettend veel gerechten die wij als westerlingen prima kunnen eten zonder meteen onze mond te moeten spoelen. Liefhebbers van eten kunnen hun lol op in de Thaise keuken. Er is echt voor ieder wat wils. Alle gerechten in de Thaise keuken zijn gebaseerd op rijst of noodles. Dit wordt gecombineerd met verse groenten, vers vlees, kip of vis. Thais eten in ThailandBelangrijke termen in de Thaise keuken zijn:

 • Kai (kip)
 • Neua (rund)
 • Muu (varken)
 • Plaa (vis)
 • Kung (garnalen)

TIP: Wil je je eten niet te pittig? Vraag dan om een mai phet gerecht. Mai phet betekent niet te pittig. 

Een reis naar Thailand boeken? Bekijk de populairste reisaanbieders!

Aanbiedingen bekijken

Eten op straat

In Thailand is het heel normaal dat je op straat eet. Overal zie je food stalls, food courts en andere eetstalletjes waar je voor een kleine prijs heerlijk te eten kunt krijgen. Thaise keukenZeker in grote steeden zoals Bangkok en Chiang Mai zijn er veel mogelijkheden tot eten op straat. Veelvoorkomende eetgelegenheden ‘op straat’ zijn:

 • Food Courts
 • Food Stalls
 • Food Vendors
 • Nightmarkets

Het leuke aan op straat eten in Thailand is, dat iedereen zijn eigen restaurant kan kiezen waar hij zijn eten haalt. Uiteindelijk komt iedereen met een dienblad of zakje met eten bij elkaar en kunnen jullie het samen opeten.

Reistip: Ga je eten bij een food court, food stall of andere eetmogelijkheden op straat? Kijk dan altijd goed naar de hygiëne, niet overal wordt het eten even hygiënisch bereidt. Kies het liefst voor eten wat voor je neus wordt bereid!

Tips & Gewoontes

Op straat eten in ThailandZoals al gezegd, de Thai houdt ontzettend van eten. Volgens de Thaise bevolking kan je beter 15 keer op een dag een klein beetje eten, dan 3 keer een hele maaltijd. Houd hier rekening mee tijdens je vakantie in Thailand.

Interessante gewoontes omtrent het eten in Thailand:

 • In Thailand eet je met een vork en een lepe, dus niet met stokjes! De vork houd je in je linkerhand en de lepel in je rechter. Gebruik de vork om het eten op je lepel te schuiven. Eten doe je uiteindelijk met je lepel. Gebruik nooit je vork om eten naar je mond te bewegen. Dit vindt de Thai niet netjes. Ditzelfde geldt voor de onreine linkerhand.
 • Eet je met locals of in een typisch Thais restaurant? Dan wordt het eten op grote schalen midden op tafel geserveerd. Het is de bedoeling dat iedereen hiervan kan eten. Eten in Thailand is een belangrijk sociaal gebeuren.
 • Kleefrijst eet je met je vingers. Met je vingers draai je er balletjes van en samen met nog wat andere gerechten kan dit met de vingers gegeten worden.
 • Het is gebruikelijk om in Thailand je schoenen uit te trekken als je een restaurant binnengaat. In veel gevallen eet je in kleermakerszit op de grond. De wat duurdere restaurants hebben ook wel tafels, maar dat zijn veel lagere tafels dan wij gewend zijn. Bij deze tafels eet je alsnog in kleermakerszit op de grond.
 • In Thailand zijn ze gewend dat de oudste of rijkste persoon de rekening betaalt. Mocht je uiteten gaan met Thaise locals, houd er dan rekening mee dat zij jou als westerling, als rijker beschouwen.

Alcohol in Thailand

Rondom alcohol en drank zijn er bepaalde regels in Thailand. Volgens de wet mag er alcohol geschonken worden tussen 11:00 en 14:00 uur. Vervolgens mag vanaf 17:00 uur tot middernacht de alcohol in Thailand weer geserveerd worden. Tevens zijn er dagen waarop alcohol schenken totaal verboden is. Bijvoorbeeld op Boeddha Day, verkiezingsdagen, verjaardag van de koning en koningin mag er geen alcohol in Thailand geschonken worden.

 

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Thailand!

Aanbiedingen bekijken
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world