Openbaar vervoer in Thailand

 

Tuk Tuk’s, taxi’s, treinen en bussen

In Thailand zijn verschillende vormen van openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Thailand is goedkoop en goed geregeld. Tijdens je vakantie kan je er dus goed gebruik van maken. Of je nu op culturele rondreis bent, de meeste tijd aan één van de prachtige stranden doorbrengt of de eilanden wilt bezoeken. Het is verstandig om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Thailand. Je kunt niet alles lopen natuurlijk en tijdens reizen door dit prachtige land ontdek je de echte Thaise cultuur! Op deze pagina geven we je onafhankelijk advies over het openbaar vervoer van Thailand. Welke vervoermiddel is het goedkoopst? Is al het vervoer in Thailand even veilig?

Openbaar vervoer in Thailand

Openbaar Vervoer ThailandZoals al gezegd, het openbaar vervoer in Thailand is goed geregeld. Treinen en bussen rijden volgens vaste dienstregeling. Het openbaar vervoer van Thailand bestaat uit:

 • Boot
 • Bus
 • Taxi & Watertaxi
 • Trein
 • Tuk Tuk & Saamlaw

Een goedkope binnenlandse vlucht in Thailand boeken? Bekijk het goedkope aanbod van WTC!

Binnenlandse vluchten bekijken

Boten

Alle eilanden van Thailand zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er varen verschillende longtailboaten, taxiboten en speedboaten tussen de Thaise eilanden en het vaste land. Zeker op de grotere overtochten is altijd wel iets te eten te halen. Vaar je tussen de kleinere eilanden met een longtailboat, dan is er geen gelegenheid om eten te kopen. Wel kan je tijdens alle boottochten heerlijk genieten van het zonnetje en een frisse wind door je haren.

Reistip: De longtailboat is één van de kenmerkendste middelen van openbaar vervoer in Thailand en zeker een aanrader tijdens je vakantie in dit prachtige land!

Bussen

Het busnetwerk van Thailand is goed georganiseerd volgens een vaste dienstregeling. Alle grote Thaise steden staan met elkaar in verbinding door de vele bussen die hiertussen rijden. De bus is dan ook misschien wel het meest gebruikte openbaar vervoer in Thailand. Zowel lange afstanden als kortere afstanden binnen de stad zijn goed op elkaar afgestemd. Houd er rekening mee dat in de lokale bussen (meestal de oranje bussen) vaak geen airco aanwezig is. Plan hier dus maar korte ritjes mee.

Let op: Monniken zitten altijd achterin de bus, houd deze plekken dus vrij voor hen.  

Taxi’s & Watertaxi

In grote steden zoals Bangkok en Chiang Mai is de taxi meestal het snelste openbaar vervoer. Taxi’s manoeuvreren zich door het drukke verkeer. Wel is de taxi wat duurder dan de bus, maar hier heb je dan wel weer airco. Naast gewone taxi’s over de weg heb je in Bangkok ook de watertaxi. Met de watertaxi kan je langs bekende bezienswaardigheden van Bangkok zoals Wat Arun en Wat Po.

Reistip: Spreek nooit een vaste prijs af met de taxichauffeur, maar houd de meterstanden aan. 

Het openbaar vervoer in Thailand bestaat uit verschillende soorten taxi’s die je allemaal eenvoudig kunt aanhouden of boeken:

 • Autotaxi
 • Motortaxi
 • Watertaxi

Binnenlandse vluchten zijn in Thailand ideaal voor snel vervoer. Bekijk het aanbod!

Binnenlandse vluchten bekijken

Trein in Thailand (SRT)

Wil je lange afstanden afleggen? Dat is het aan te raden om dit met de (nacht)trein te doen. De trein in Thailand rijdt volgens een vaste dienstregeling, dus je kunt je reis van te voren goed plannen. Treinen in Thailand hebben verschillende klassen; 1ste, 2e en 3e klasse. Over het algemeen reis je prima in klasse 2. Je hebt hier een comfortabel bed, airco en genoeg ruimte voor je bagage. Klasse 1 is voor reizigers die een privé coupe willen en niet gestoord willen worden. De 3e klasse is (zeker voor lange treinreizen) geen aanrader, hier zit je op een houten plankje. In de nachttrein in Thailand is het toegestaan om je eigen eten mee te nemen. Het is ook mogelijk om je eten in de trein te kopen.

Het openbaar vervoer in Thailand met de trein kent 4 hoofdsporen die allen beginnen in Hua Lamphong Station in Bangkok. De SRT brengt naar:

 • Chiang Mai in het noorden.
 • Aranya Prathet in het oosten.
 • Nong Khai in het noordoosten.
 • Sungai Golok in het zuiden.

Reistip: Treinkaartjes koop je gewoon direct op het station. 

FOX rondreizen door Thailand

Tuk Tuk

Veruit het bekendste openbaar vervoer in Thailand is de Tuk Tuk. Een Tuk Tuk is een overkapt, gemotoriseerd voertuig op 3 wielen. Met een Tuk Tuk manoeuvreert de bestuurder zich makkelijk en eenvoudig door het drukke verkeer in de grote steden. Reizen met Tuk-tuks is erg goedkoop en zeker in grote steden erg handig.

Let op: Tuk Tuk chauffeurs hebben er een handje van om toeristen om de tuin te leiden met routes en prijzen. Spreek van te voren een prijs af en laat je niet zomaar ergens afzetten waar je niet heen wilt. Vaak krijgt de chauffeur hier een kleine vergoeding voor.

photo by: PedroAlonso, BernardSpragg

 

Enthousiast? Boek direct een goedkoop ticket!

Goedkoop vliegticket zoeken
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world